Podstawowe informacje o zlewozmywaku

Zlewozmywak to element, który montuje się w kuchni, a który jest odpowiednikiem umywalki w łazience. Służy on nam do mycia naczyń (ta funkcja może być ograniczona, jeśli posiadamy w domu zmywarkę. W takiej sytuacji w zlewozmywaku myte są tylko delikatne, zdobione naczynia, które nie nadają się do zmywarki. Ostrożniej i pewniej jest myć w zlewozmywaku również niektóre garnki i patelnie). Zlewozmywak służy również do opłukiwania i mycia produktów spożywczych, pozbywania się płynów, czy innych drobnych pozostałości po gotowaniu.  By jednak te ostatnie nie przeszkadzały nam nazbyt, mianowicie, by nie dzieliły się z całą kuchnią niezbyt miłymi zapachami, często pod zlewozmywakiem instaluje się tak zwany młynek. Jest to element niezbędny w każdej nowoczesnej i dobrze urządzonej kuchni.

Jednak wróćmy do zlewozmywaków. Wyróżniamy różne ich typy. Przede wszystkim dzieli się je ze względu na wielkość na: jednokomorowe, półtorakomorowe, dwukomorowe. Wyróżnia się również rozmaite kształty, na przykład zlewozmywaki narożne albo trapezowate. Różny jest również sposób montażu – wpuszczanie i nakładanie na blat. O materiałach można poczytać w artykułach na tej stronie. Dopiero bogactwo w świecie zlewozmywaków objawia się w ich kontekście.

Kategoria : Zlewozmywaki